Verschil tussen de Tacx Trainers

Voor iedere klant hebben we een model trainer.

De vraag is: wat wilt u graag doen?

Basis trainers

Bij deze trainers kunt u zelf de weerstand aanpassen met een hendel. Al deze basis trainers kunnen gebruikt worden met de Tacx Videoplayer.

Blue Twist (T2675)

De Blue Twist is het eerste instapmodel. De trainer heeft geen weerstandsschakelaar op het stuur. Bij deze trainer moet je de weerstand op de rem aanpassen. De rem heeft 7 posities. De Blue Twist is geschikt voor als een beginnend model.

Blue Matic (T2650)

De maximale weerstand is 700 watt (max 60km - 15km, 100 watt). De Blue Matic heeft een magneet rem met permanente magneten. U kunt de weerstand veranderen door de verschillende posities (10) op de weerstandsschakelaar op het stuur aan te passen. Mooie trainer om makkelijke trainingen mee te doen.

Booster (T2500)

De maximale weerstand is 1050 watt (bij een snelheid van 60km per uur). Het beste van de Booster is dat u op lage snelheid, hoge weerstand kan simuleren, (15km - 180 watt), net als bij het klimmen van een berg.

Dit maakt de Booster gebruiksvriendelijk voor het simuleren van bergen en voor interval training met korte, intense sprints. De weerstand hendel geeft je de mogelijkheid om de weerstand te verhogen of verlagen door het selecteren van één van de tien posities.

Satori Smart (T2400)

De maximale weerstand van deze unit is 800 watt (60km). U kunt dit een beetje vergelijken met de Booster. Het grootste verschil van deze trainer is dat er een speed/cadans sensor en powermeter (verschil % -/+ 10%) in de rem is geïmplementeerd. Deze sensoren maakt het mogelijk om deze trainer te verbinden met Apps en gegevens te tonen (km/rpm/watt). De rem wordt handmatig gecontroleerd, dit betekent dat de weerstand niet automatisch veranderd  tijdens het beklimmen van een berg (dit past u aan door middel van de weerstandsschakelaar op het stuur). Satori Smart kan gebruikt worden met Tacx Apps en 3rd party Apps.

Om de trainer te koppelen met een PC en Tacx Trainer Software 4, heeft u het  T2990 Upgrade Smart pakket nodig.

Bij het koppelen van de trainer met de Tacx Cycling App / Tacx Training App, heeft u niks nodig. De trainer communiceert met de Apps via Bluetooth (4.0).

Smart trainers

Smart trainers zijn trainer waarbij de weerstand automatisch wordt veranderd, dit is gerelateerd aan wat er op uw scherm getoond wordt. Hierbij hoeft u de weerstand dus niet zelf te veranderen.

De getoonde informatie is snelheid/cadans (km/rpm) en vermogen (watt).

Smart bekekent de manier van koppelen. De Smart trainers communiceren via

Bluetooth Smart (4.0)

ANT+ (Apparaten die snelheid/cadans en vermogen sensoren kunnen ontvangen, zoals Garmin)

ANT+ FE-C (Fitness Equipt control)

Dit betekent dat onze Smart trainers met verschillende apparaten en Apps werken.

Voorbeeld

U beschikt over een Garmin 810, dan kan dit apparaat snelheid/cadans en vermogen profielen ontvangen. De Garmin 810 zal dit alleen tonen, want dit is geen FE-C compatibel apparaat. Tegelijkertijd kunt u de Smart trainer koppelen via Bluetooth met de Tacx Cycling App (tablets) en een berg beklimmen. Dan kunt u de data van de Garmin 810 exporteren naar Garmin Connect. Garmin heeft ook een FE-C unit (Garmin 520 en Garmin 1000). De weerstand van de trainer volgt dan wel automatisch de programma's in de Garmin 520/1000.

Alle Smart trainers communiceren op dezelfde manier. Hieronder het verschil tussen de Smart trainers.

Flow (T2240) & Vortex (T2180)

De twee instap modellen zijn de Flow en Vortex. The Flow wordt meestal verkocht via een aantal grote winkelketens,  maar het verschil met de Vortex is minimaal. De maximale weerstand van de Flow is iets lager dan de Vortex. Het grootste verschil van deze twee trainers (in verhouding met de andere trainers in de hogere prijsklasse) is dat de Flow en Vortex meer geluid maken en (veel) minder remkracht hebben.

De rol is namelijk kleiner, dus er worden meer toeren gemaakt voor dezelfde snelheid.

Wanneer u 75 kilo weegt, dan de weerstand tijdens het klimmen stoppen rond de 5 a 6%. Na 6% is er geen toename in weerstand. De compensatie van het weerstandsverlies wordt ook wel eens uitgedragen in Virtuele snelheid.

Virtuele snelheid wordt toegepast wanneer de rem niet genoeg remkracht heeft. De snelheid wordt dan bewust verlaagd (bij afdalingen verhoogd). Dit om de energie die u moet leveren om een berg te beklimmen hetzelfde te maken als de beste trainer, die wel 25% aan kan. Een Flow/Vortex is dus minder realistisch dan een NEO. Kort gezegd, hoe duurder de trainer hoe realistischer deze is.

Beide trainers moeten worden aangesloten op het stroomnet.

Bushido (T2780)

Hoe hoger de prijsklasse van de trainer is, hoe realistischer de 'weerstand' wordt. Deze trainer is stiller dan de Flow en Vortex. Een kenmerk van de Bushido is dat deze niet aan het stroomnetwerk verbonden hoeft te worden. Wanneer er wordt gefietst, zal de generator elektriciteit creëren en zet dit om in weerstand. Langdurige hogere vermogens testen en langdurige sprinttesten zijn wat lastiger voor de Bushido. Dan adviseren we je om de Genius aan te schaffen.

Genius (T2010 & T2080)

De Genius is stiller dan de Bushido (omdat hier geen ventilator en vliegwiel in zit). Deze trainer moet altijd verbonden zijn aan het stroomnetwerk. De Genius heeft ook een simulatie wanneer je bergafwaarts fietst. De Genius heeft weinig virtuele snelheid, omdat deze kan simuleren tot wel 20%. Sprinten voor lange tijd is geen probleem met deze trainer.

FLUX (T2900)

De FLUX is een direct driver trainer waarbij u geen achterwiel gebruikt. De aansluiting is makkelijk. U haalt het achterwiel uit de fiets en kan de fiets direct op het frame van de trainer aansluiten. De FLUX kan een stijging aan van 10%, is stil en heeft een vliegwiel van 7 kilogram om een prima fietsgevoel te simuleren. Prachtige trainer voor een uitstekende prijs.

NEO (T2800)

Wanneer u het massatraagheid gevoel wilt hebben, zoals buiten fietsen, dan is de beste optie de NEO Smart. Het gevoel van deze trainer is fenomenaal en voelt aan als buiten fietsen. Wanneer in een softwareprogramma een gedaald wordt, dan zal de NEO automatisch gaan aandrijven. De NEO is ook echt geluidsarm. Het enige geluid wat je hoort is van de cassette en de ketting en het eventueel draaien van de magneetschijf (luchtverplaatsing). De ventilators zijn nauwelijks te horen.

Zie deze PDF voor meer informatie over de Tacx Trainers.